“We moeten erger voorkomen maar geen paniek zaaien en de spirit erin houden”

“We moeten erger voorkomen maar geen paniek zaaien en de spirit erin houden”
03/04/2020 Steff Grielen

Petra Veldman (Stoffels Tomaten) dankbaar voor ’toegewijde ploeg’ in tijden van corona:

“We moeten erger voorkomen maar geen paniek zaaien en de spirit erin houden”

Tholen – “Wat er nu allemaal gebeurt is ongeëvenaard, niet enkel op bedrijfsvlak maar ook op wereldniveau”, vertelt Petra Veldman van Stoffels Tomaten. “Het heeft een grote maatschappelijke impact. Het inperken van het virus is nu het allerbelangrijkste, ook op ons bedrijf.”

Dat heeft flink wat voeten in de aarde met een ploeg van 250 man, maar het gaat steeds beter ‘na een eerste week van lichte paniek, in recordtempo extra hygiënematerialen aanschaffen, het organiseren van thuiswerken voor kantoorpersoneel en invoering van afstand houden in zowel kas, kantine als verpakkingshal’, blikt Petra terug.

“En ondertussen doen we ons best ook de spirit erin te houden en niet enkel te doemdenken. Er wordt keihard gewerkt om de winkelschappen van tomaten te voorzien en daar zijn wij onze toegewijde ploeg zeer dankbaar voor.”

Mensen gezond en veilig houden
Zakelijk zagen we vorige week de effecten van het hamstergedrag, maar dat heeft zich deze week gestabiliseerd. En het is ook niet waar Petra en de rest van het management zich nu het meest zorgen over maken. “Wij redden het wel, ook nu een belangrijk deel van onze afzet in de horeca en foodservice is weggevallen. Belangrijker is nu om onze mensen veilig en gezond te houden, te motiveren en te zorgen dat ze ook durven komen. We hebben alles zo goed mogelijk geregeld en hopen dat niet te veel van onze mensen ziek worden.

Om daarvoor te zorgen is afgelopen week, tussen de piekvraag vanuit de retail door, door het management continu crisisoverleg gevoerd om uitval van personeel te voorkomen. “Tot tien procent uitval kunnen wij het opvangen, grotere percentages wordt moeilijk.”

Leren handenwassen
In de verpakkingshal worden daarom tussenschotten geplaatst om personeel zo goed mogelijk te scheiden en waar nog geen schotten mogelijk zijn, wordt strik toegezien op minimaal anderhalve meter afstand. “Van het belang van al die maatregelen hebben wij ons personeel echt moeten doordringen. Een enkele keer heb ik daarom ook mijn stem verheven waar nog niet direct genoeg afstand werd gehouden. Gelukkig gaat iedereen voor elkaar door het vuur en zie je het met de dag beter gaan. Dat wij bovendien al strikte hygiënevoorschriften hanteerden vanwege virusdruk in de teelt helpt ook.”

In aanvulling op die maatregelen zijn onder meer ook lijnen op de vloer getrokken om de juiste afstand aan te geven, wordt waar nodig in extra ploegen gewerkt en is er ‘overal maar dan ook echt overal’ handgel voorhanden. “Het aanleren van de. juiste manier van handen wassen is nu erg belangrijk. Communicatie is daarbij ook cruciaal dus vertalen wij flyers in de spreektaal van het personeel en geven we ook tips mee voor thuis, al kun je niet alles controleren. Wel reinigen speciale poetsploegen alle oppervlaktes op het bedrijf die mensen met de handen aanraken de hele dag door.”

Overheidshulp helpt
Het systeem van technische werkloosheid dient voor sectoren waar de werkzaamheden zijn stilgevallen en het personeel niet meer kan werken. “In onze sector is het belangrijk voldoende werknemers te houden. Gelukkig zijn op dat vlak inmiddels ook maatregelen genomen. Zo is door de overheid verruiming van de plukkaarten geregeld, waardoor wij langer dan normaal seizoenarbeiders mogen inzetten. Het zou wat zijn als wij ze in deze tijden vanwege regelgeving ‘maar naar huis’ moesten sturen terwijl ze juist zo hard nodig zijn.”

Blij is Petra ook met het opzetten van de ERMG, de Economic Risk Management Group. De ERMG heeft tot doel het beheer van economische en macro-economische risico’s van het coronavirus te verzekeren. Als voorzitter is, naast Pierre Wunsch, ook Piet Vantemsche aangesteld. “Hij is vroeger voorzitter geweest van de Boerenbond en dus met zijn land- en tuinbouwkennis voor mij de juiste man op de juiste plaats.”


Het team van Stoffels op de Fruit Logistica 2020

Waardering
Met alle coronaproblematiek is het ondertussen voor de komende weken meer dan ooit koffiedik kijken. “Het is afwachten wat er gaat komen, al zijn de eerste signalen begin deze week met het inzakken van de prijzen niet echt veelbelovend. De producties zullen met het mooie weer wel stijgen en tomaat kun je evenmin als veel andere verse groenten en fruit niet goed bewaren, dus dat wordt spannend. Maar nogmaals: ons personeel gezond en veilig in gang houden, daar ligt nu de focus. Zij verdienen, net als alle collega’s in de voedselketen, ook een applaus voor hun inzet.”

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*